Ce sunt glucidele?

 Glucoza este principalul "carburant" al organismului. Ea este stocata, ca rezerva, sub forma de glicogen, in muschi si ficat.
Glicemia reprezinta procentul de glucoza din sange. Pe nemancate are de obicei valoarea de un gram de glucoza la litru de sange.

Glucidele se gasesc in proportie mare in alimentele de origine vegetala (grau, porumb, orez, fructe, legume, zahar, miere) si in cantitate mai mica in cele de origine animala (lapte, carne). In alimente, ele se gasesc cu structura chimica diferita: unele au molecula mica, respectiv monozaharide (glucoza, galactoza), altele au molecula dubla, respectiv dizaharide (maltoza, lactoza), iar cele cu molecula cea mai mare sunt polizaharide (amidon, glicogen, celuloza).

Glucidele pot fi clasificate in doua categorii: bune (cu indice glicemic scazut) si rele (cu indice glicemic ridicat).

-Glucidele rele sunt acelea a caror asimilare provoaca o crestere mare a glucozei in sange (hiperglicemie).

-Glucidele bune sunt asimilate mai greu de organism si provoaca, prin urmare, o crestere redusa a glucozei din sange. Acestea sunt cerealele brute (faina cu tarate), orezul integral, lintea si majoritatea fructelor si legumelor.

Glucidele nu pot fi absorbite in organism decat in urma digestiei care le transforma in monozaharide, singurele capabile sa strabata bariera intestinala, sa treaca in sange si sa ajunga la ficat. Aici, o parte se transforma in glicogen, ca substanta de rezerva, iar alta parte trece in circulatia generala pentru a fi folosite la nivelul tesuturilor si organelor. Cand glucidele sunt in exces, ele se pot transforma in grasimi si se depun ca atare in organism.

Puterea glicemica a fiecarui glucid este definita prin indicele glicemic. Acesta este cu atat mai ridicat cu cat hiperglicemia indusa de glucida este mai mare. Prelucrarea industriala a glucidelor mareste indicele glucemic al acestora.Alte articole
16/7/2007 20:00:00 - Spuma de fructe cu gelatina
12/12/2006 17:50:20 - Anabolizante naturale
6/12/2006 13:56:43 - Salata de cruditati
16/11/2006 17:39:46 - Salata de pui si oua
16/11/2006 17:13:10 - Stimulatori ai hormonilor de crestere

Responsabilitatea pentru continutul comentariului revine celui care l-a publicat.
Design by Blindman